Over de Smid

Mijn naam is Rogier van Veen, wonend in Beusichem, getrouwd en vader van zoons die alle drie leerling zijn van de Werfklas in Culemborg. 
Het ambachtelijk smeden heb ik leren kennen tijdens mijn opleiding tot vrijschoolleraar aan de Vrije Pedagogische Academie. Door de jaren heen heb ik mij daar verder in bekwaamd. Deze verbondenheid met smeden kwam in een stroomversnelling toen ik in 2009 Paulus van der Jagt, smid in Schiedam leerde kennen tijdens de voorbereiding op de gastlessen die Paulus zou gaan geven aan leerlingen van het Rudolf Steiner College Rotterdam. Dat is de school waar ik al 15 jaar werk als leraar van de Ambachtelijke Stroom. Die smeedlessen waren een groot succes. 
Sindsdien geven wij jaarlijks een periode smeden aan alle achtste klassen (2e leerjaar).  Met als belangrijkste doel jongeren het smeden te laten ervaren hebben Paulus en ik in 2015 Stichting IJzerhart opgericht, waarbij er nu iedere najaar ca 400 leerlingen het smeden in een workshop ervaren. Daarnaast komen er gedurende het jaar verschillende groepen bij ons smeden, lerarencolleges, bedrijven, particuliere groepen etc.